Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Βίντεο-ντοκουμέντο-από το γάμο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας

 

Ο τέως Βασιλιάς της  Ελλάδας Κωνσταντίνος Β’, γιος του Βασιλιά Παύλου Α’ και της Βασίλισσας Φρειδερίκης της Ελλάδας διαδέχθηκε στον θρόνο τον πατέρα του τον Μάρτιο του 1964. Στις 18 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς τελέστηκε ο γάμος του με την πριγκίπισσα Αννα – Μαρία, η οποία έγινε η τελευταία Βασίλισσα της Ελλάδας. Η Αννα – Μαρία είναι η μικρότερη κόρη, τρίτη σε σειρά, του Βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ’ και της Βασίλισσας Ίνκριντ και γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου του 1946 στην Κοπεγχάγη.

Το ειδύλλιο του Διαδόχου Κωνσταντίνου Β’ με την Πριγκίπισσα της Δανίας Αννα Μαρία
Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά όταν η Αννα Μαρία ήταν μόλις 13 ετών και ο τότε Διάδοχος Κωνσταντίνος Β’ επισκέφτηκε την Κοπεγχάγη μαζί με τους γονείς του, το Βασιλικό ζεύγος Παύλος Α’ και Φρειδερίκη, κατά τη διάρκεια ταξιδιού τους στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Δύο χρόνια μετά, το 1961, ξανασυναντήθηκαν στη Δανία και ο Διάδοχος, ακόμη, Κωνσταντίνος Β’ εκδήλωσε στους γονείς του την πρόθεσή του να παντρευτεί την Αννα – Μαρία.
Μερικούς μήνες μετά, τον Μάιο του 1962 η μεγαλύτερη αδελφή του Διαδόχου Κωνσταντίνου, η πριγκίπισσα Σοφία (μετέπειτα Βασίλισσα της Ισπανίας, μέχρι και σήμερα) παντρεύτηκε τον πρίγκιπα της Ισπανίας Χουάν Κάρλος (μετέπειτα Βασιλιά της Ισπανίας, μέχρι και σήμερα) με διπλή τελετή στη Ρωμαιοκαθολική και στην Ορθόδοξη Μητρόπολη της Αθήνας. Αυτός ο γάμος αποτέλεσε ευκαιρία για να συναντηθούν και πάλι ο Διάδοχος Κωνσταντίνος Β’ με την Αννα – Μαρία, η οποία έφτασε στην Αθήνα, μαζί με πολλούς άλλους προσκεκλημένους βασιλικών οικογενειών, και παρίστατο στον γάμο ως παράνυμφος. Όπως αναφέρεται σε ένα συνοπτικό βιογραφικό της Αννας Μαρίας, στη σελίδα της πρώην βασιλικής οικογένειας, από το οποίο αντλήσαμε πληροφορίες, στη δεξίωση που ακολούθησε μετά τον γάμο της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα Χουάν Κάρλος, ο Διάδοχος Κωνσταντίνος χόρευε μόνο μαζί της, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από την Βασίλισσα Φρειδερίκη. Έτσι δεν άργησε να έρθει και η πρόταση γάμου στην όμορφη πριγκίπισσα της Δανίας, κατά τη διάρκεια διακοπών που έκαναν με ιστιοπλοϊκό στη Νορβηγία.
Η γαμήλια τελετή του τέως βασιλικού ζεύγους   
Όπως και φέτος στο γάμο του γιου του όπου πρωθυπουργός της χώρας είναι ο Γιώργος  Παπανδρέου, έτσι και τότε στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964 που τελέστηκε  ο γάμος του Κωνσταντίνου με την 18χρονη τότε πριγκίπισσα της Δανίας Αννα Μαρία, πρωθυπουργός ήταν ο Γεώργιος  Παπανδρέου, παππούς του σημερινούη πρθυπουργού.
Ο γάμος, ένας από τους ομορφότερους και λαμπρότερους βασιλικούς γάμους στην Ελλάδα, τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, με παράνυμφο την Βασιλομήτωρα Φρειδερίκη και πλήθος επισήμων καλεσμένων και μελών βασιλικών οικογενειών.Στο μυστήριο χοροστάτησε ο τότε αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
Έξω από το Ναό, καθώς και σε όλη τη διαδρομή από και προς το Παλάτι, που έκανε το ζεύγος πάνω στην άμαξα που τους μετέφερε, υπήρχε πλήθος κόσμου που χειροκροτούσε.
Στο σπάνιο και συλλεκτικό βίντεο του 1964 μπορείτε να δείτε λεπτομέρειες και σκηνές από τον τελευταίο βασιλικό γάμο που τελέστηκε στην Ελλάδα.



http://toblogtonkirion.gr

5 σχόλια:

  1. καλεσταμας.ΕΥΓΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΝΑ ΖΗΣΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΜΑΣ ΜΩΡΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α οι κακομοιριασμένοι! Χάσανε τσου θρόνους τους από τσι δημοκρατικές δυναστείες! Τι να πεις. Αλλο δυναστεία Γλύξμπουργκ και άλλο δυναστεία Καραμανλήδων ή Παπανδρεων!! Αλλο Φρειδερίκη και άλλο Μάργκαρετ!! Αλλά Εληνίδες και οι δύο μέχρι το κόκαλο, όπως και οι γιοί τους ο Κοκός και ο Τζέφρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...