Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

Ποιες τροφές να αποφεύγετε το βράδυΔιαταράσσουν τη λειτουργία του «εσωτερικού ρολογιού»

Όσοι εργάζονται βραδινές ώρες καλό θα ήταν να αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος και σπανακιού, καθώς σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα έρευνα, οι τροφές που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου διαταράσσουν τη λειτουργία του «εσωτερικού ρολογιού» του οργανισμού.

Το κιρκαδικό ρολόι ρυθμίζει τον ύπνο, τον ξύπνιο και τη διαδικασία πέψης των τροφίμων σε 24ωρη βάση.

Οι κύκλοι αυτοί με τη σειρά τους ενεργοποιούν τις διαδικασίες σε όλα τα κύτταρα που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα, επηρεάζοντας την απελευθέρωση ορμονών οι οποίες ελέγχουν το μεταβολισμό και άλλες λειτουργίες. 

Ο εγκέφαλος είναι ο «αρχηγός» του κιρκαδικού ρολογιού του οργανισμού και διασφαλίζει ότι όλες οι άλλες λειτουργίες αυτού παραμένουν συγχρονισμένες.

Το «εσωτερικό μας ρολόι» ενεργοποιείται με το φως της ημέρας, βάζοντας μας για ύπνο τη νύχτα και ξυπνώντας μας όταν έρθει το πρωί.

Όσοι εργάζονται σε νυχτερινές βάρδιες διαταράσσουν αυτό το φυσικό κύκλο, ενώ όπως αναφέρουν οι ειδικοί οι άνθρωποι που εργάζονται σε «ανάποδα» ωράρια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και καρκίνου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε σίδηρο, επηρεάζουν τη λειτουργία του εσωτερικού ρολογιού στο συκώτι, το οποίο βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που δίνουν την απαραίτητη ενέργεια στον οργανισμό για να επιτελεί τις διάφορες λειτουργίες.

Όσοι εργάζονται νύχτα, έχουν ήδη διαταραγμένο το «ρολόι» του ήπατος το οποίο δε συντονίζεται με αυτό του εγκεφάλου και η κατανάλωση σιδήρου θα μπορούσε να επιτείνει την έλλειψη αυτή συγχρονισμού, κάτι που –όπως σημειώνει το δημοσίευμα- θα μπορούσε να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και εγκεφαλικό.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο στο Diabetes.

2 σχόλια:

 1. tzortzos style
  oi bombes mas skane kai ta balonakia mas petane stous efta ouranous

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 02/11/2014
  Μ.Χρυσοβελώνη: "Γιατί αλλάζει ονόματα το ΠΑΣΟΚ ως κακοποιός και τι συμβαίνει με τα «διαδοχικά» ΑΦΜ;"

  Με αφορμή δήλωση του πρώην υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη, η βουλευτής Μαρίνα Χρυσοβελώνη ζητά από τα υπουργεία Οικονομικών και Δημοσίας Τάξης να προχωρήσουν σε έρευνα «σχετικά με την αποφυγή από το ΠΑΣΟΚ, δια της μεθόδου ΑΦΜ, της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του».

  Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, έθεσε η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αφορμή δήλωση του πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή και υπουργού Σωκράτη Ξυνίδη.

  Όπως αναφέρει η κυρία Χρυσοβελώνη, ο κ. Ξυνίδης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναρωτιέται δημόσια για τη σκοπιμότητα πίσω από τις διαρκείς αλλαγές ονόματος του ΠΑΣΟΚ. Όπως συμπληρώνει, με αφορμή τη συνεδρίαση, αυτό το Σαββατοκύριακο, της Οργανωτικής Επιτροπής ενός ακόμα σχήματος με την επωνυμία «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» ο κ. Ξυνίδης «εύλογα αναρωτιέται» που πήγαν οι άλλες επωνυμίες που χρησιμοποιήθηκαν μέσα στο 2014 όπως αυτές της «Δημοκρατικής Παράταξης» και της «Ελιάς».
  Επίσης – λέει η κ. Χρυσοβελώνη – ο κ. Ξυνίδης μιλά για σχεδιασμούς που γίνονται «στη σιωπή, στα μουλωχτά που ταιριάζει σε κλέφτη και απατεώνα» (!) θέτοντας το ρητορικό ερώτημα «για ποιο λόγο γίνονται όλα αυτά; Για ένα νέο ΑΦΜ; Για να μην έχουμε εργαζόμενους και χρέη;»!

  «Εξαιρετικά σοβαρά…»

  Όπως σημειώνει η κ. Χρυσοβελώνη, «όλα τα παραπάνω, αν δεν ήσαν εξαιρετικά σοβαρά, θα είχαν θέση μόνο σε διασκεδαστικά βιβλία όπως τα «Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα» του Ν. Τσιφόρου όπου οι πρωταγωνιστές των ιστοριών του κυκλοφορούσαν με πολλά ονόματα «στη πιάτσα» για ευνόητους λόγους…»
  Η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. υπενθυμίζει πως σε σχετική ερώτησή της είχε θέσει έγκαιρα στις φορολογικές αρχές το σοβαρότατο πρόβλημα των εναλλακτικών ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ, «οι οποίες όμως επέλεξαν να το συγκαλύψουν επικαλούμενες απόρρητο έναντι της Βουλής, αν και γνώριζαν άριστα ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής αυτό δεν υπήρχε».

  Με βάση τα παραπάνω, η κ. Χρυσοβελώνη ερωτά τα εξής:

  1. Θα παρέμβει η Οικονομική Αστυνομία για να ερευνήσει τις σοβαρότατες καταγγελίες του γνωστού στελέχους του ίδιου του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδη σχετικά με την αποφυγή από το ΠΑΣΟΚ, δια της μεθόδου ΑΦΜ, της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του σε ό,τι αφορά «εργαζόμενους και χρέη» του προς τρίτους;
  2. Ποιοι είναι οι ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ, της «Ελιάς», της «Δημοκρατικής Παράταξης» και της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης»;
  3. Θα ερευνήσουν οι διωκτικές αρχές για ποιο λόγο το ΥΠΟΙΚ συγκάλυψε την υπόθεση των διαδοχικών ΑΦΜ όταν κλήθηκε να ενημερώσει τη Βουλή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...