Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Ποιοι προβάρουν βουλευτικό κοστούμι

Μύρισε εκλογές και τα κομματικά επιτελεία (και) στην Κέρκυρα ετοιμάζονται, καταρχήν για κατάρτιση ψηφοδελτίων. Επαφές με στελέχη αλλά και προσπάθειες μεταγραφών.

Περιέργως πως, η μεγαλύτερη κινητικότητα σημειώνεται στο χώρο της ΝΔ, για κάλυψη του κενού που άφησε ο Ν. Δένδιας. Σιωπή στο ΠΑΣΟΚ, συνωστισμός στο ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμασίες για το ΠΟΤΑΜΙ. Στο ΚΚΕ δεν ανησυχούν ενώ οι ΑΝΕΛ έκαναν ήδη τα πρώτα ανοίγματα. Τα ονόματα – έκπληξη άλλωστε θα προσφέρουν στο φιλοξενών κόμμα που θα  την πολυπόθητη δημοσιότητα. Που δεν είναι, όμως, πάντα καλή…
Όπως καταδεικνύουν όλα τα στοιχεία (και σε τοπικό επίπεδο) οι εκλογές πλησιάζουν. Ο Νίκος Δένδιας έκλεισε το γραφείο του και ανακοίνωσε ότι θα πολιτευτεί στην Β’ Αθηνών, οι ΑΝ.ΕΛ. μέσα σε λίγες ημέρες ανακοίνωσαν προσχωρήσεις στελεχών με αναγνωρισιμότητα, οι επίδοξοι μνηστήρες του ντόπιου ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να «μετρήσουν» την αριστεροσύνη τους για να κερδίσουν μια θέση στο εν κατάρτιση ψηφοδέλτιο και οι επαφές και εμφανίσεις των υποψηφίων μνηστήρων πυκνώνουν.

Το κενό του Νίκου
Περιέργως πως, η μεγαλύτερη κινητικότητα φιλόδοξων (ή/και επίδοξων) υποψηφίων σημειώνεται στο χώρο της ΝΔ. Θα έλεγε κανείς ότι η φθορά της κυβέρνησης θα αποθάρρυνε ακόμη και τον πλέον τολμηρό, αλλά η αποχώρηση Δένδια από το πολιτικό προσκήνιο της Κέρκυρας (θα πολιτευτεί στη Β’ Αθηνών) ώθησε πλήθος και λαό να εξετάσει συμμετοχή στην υπό κατάρτιση βουλευτική λίστα του κυβερνώντος κόμματος. 
«Αν όχι τώρα πότε;» φαίνεται ότι σκέφθηκαν τα τοπικά γαλάζια στελέχη κι έτσι, με την ελπίδα να είναι εκείνοι οι εκλεκτοί που θα καλύψουν το κενό Δένδια, ρίχτηκαν στη μάχη της εξασφάλισης θέσης στο ψηφοδέλτιο. 
Ο πρώτος που ευνοείται από την αποχώρηση Δένδια είναι ο – για λίγους ψήφους εκτός Βουλής – Στέφανος Γκίκας, που τελευταία έχει πυκνώσει επισκέψεις σε χωριά, σχολεία, συλλόγους και εκδηλώσεις. Ούτως ή άλλως, για να είμαστε ειλικρινείς, ο Γκίκας δεν είχε εγκαταλείψει ποτέ τους ψηφοφόρους του και έδινε πάντα το παρών στις προσκλήσεις.
Εσχάτως έχει πυκνώσει τις επισκέψεις του στο νησί και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Δημοσθένης Δαββέτας. Με καταγωγή από την Κέρκυρα, ο κ. Δαββέτας φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει ένα κύκλο ντόπιων υποστηρικτών, προσβλέποντας και στην άνωθεν στήριξη. Προκειμένου δε να αποκτήσει και αναγνωρισιμότητα στους Κερκυραίους, έχει αρχίσει την αρθρογραφία σε τοπικά ΜΜΕ.

Και γεύματα, πολλά γεύματα…
Η έκπληξη ήρθε από τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Χρήστο Σκούρτη, που ήδη έχει κάνει επαφές στην Αθήνα, εξετάζοντας το ενδεχόμενο υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές. Με πολλά χιλιόμετρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκούρτης μέχρι πρότινος δεν φαινόταν διατεθειμένος να ασχοληθεί εκ νέου με εκλογικές διαδικασίες, αλλά προφανώς άλλαξε (ή του άλλαξαν) γνώμη. Λέγεται μάλιστα ότι έχει πραγματοποιηθεί και συνάντησή του με τον Κερκυραίο Υπουργό Άμυνας. 
Με τον Νίκο Δένδια όμως διατηρεί άριστες σχέσεις και ο δικηγόρος Γιάννης Κοντός, μέλος της ΝΟΔΕ Κέρκυρας της ΝΔ. Πολλοί μάλιστα εντάσσουν τον κ. Κοντό στον «σκληρό πυρήνα» των υποστηρικτών του κ. Δένδια. Οι φιλοδοξίες του κ. Κοντού είναι δεδομένες, το αν θα αποφασίσει να κάνει το βήμα όμως είναι αβέβαιο.  Άλλωστε δε διαφεύγει της προσοχής ότι ο κ. Κοντός έως σήμερα δεν είχε θέσει υποψηφιότητα ούτε για τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. 
Το δακτυλίδι από το Δένδια (που μάλλον είναι το ζητούμενο των γαλάζιων) διεκδικεί και ο Νίκος Γεωργιάδης. Οι σχέσεις των δύο άλλοτε ανταγωνιστών, έχουν αποκατασταθεί και ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας κ . Γεωργιάδης εξετάζει σοβαρά ενδεχόμενο καθόδου του στην Κέρκυρα. 
Αν αυτό συμβεί, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια στη γαλάζια λίστα και η Μερόπη Υδραίου, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Κέρκυρας, καθώς Γεωργιάδης και Υδραίου διαθέτουν την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων και διατηρούν στενή φιλική (και πολιτική) σχέση. Πάντως τόσο η κα. Υδραίου όσο και η πρώην αντιπεριφερειάρχης Μαρία Καταβάτη αλλά και η Μελίτα Ανδριώτη, μέλος της ΚΕ της ΝΔ, εμφανίζονται ως τα πλέον ισχυρά γυναικεία ονόματα στο γαλάζιο στρατόπεδο, εκτός κι αν η ΝΔ κάνει την έκπληξη με μεταγραφές. 
Πλην Δένδια ισχυρούς δεσμούς στο νησί διατηρεί και ο έτερος «δελφίνος» Μάκης Βορίδης, ο οποίος στη λογική της μάχης για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ, δεν είναι απίθανο να θελήσει να μετρήσει δυνάμεις και υποστηρικτές. Αν αυτό συμβεί ο πιθανότερος για κάθοδο στον εκλογικό στίβο είναι ο συμβολαιογράφος και πρώην περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γιαννακούρης, στενός φίλος του κ. Βορίδη, αρκεί να αρθούν τα εμπόδια ασυμβίβαστου εργασίας και Βουλής.

Η Δημοκρατική Παράταξη, η ΕΛΙΑ….
Στον αντίποδα το τοπικά εξαφανισμένο ΠΑΣΟΚ, δεν δείχνει να καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Αν εξαιρέσει κανείς δε την παρουσία του Κερκυραίου Σπύρου Νικόπουλου στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης (πρώην ΕΛΙΑ, πρώην «όλοι στο ΠΑΣΟΚ είμαστε») οι κινήσεις σε επίπεδο Κέρκυρας είναι ανύπαρκτες. Φυσικά μέχρι στιγμής τον πρώτο λόγο για τις υποψηφιότητες στο κόμμα έχει η νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου, η οποία πάντως δεν έχει ανακοινώσει αν θα είναι εκ νέου υποψήφια. Κατά τα λοιπά (αν εξαιρέσει δηλαδή κανείς Γκερέκου και Νικόπουλο) το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε παρατεταμένες διακοπές.

…και το ΠΟΤΑΜΙ
Το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη, με τα γκάλοπ στο πλευρό του, προσπαθεί να δημιουργήσει πυρήνα στελεχών με έρεισμα στην κοινωνία. Το όνομα που ακούγεται έντονα τον τελευταίο καιρό είναι εκείνο του πρώην αντιδήμαρχου Κερκυραίων, οικονομολόγου Δημήτρη Πουλιέζου αλλά και του Σταύρου Καρβούνη, ο οποίος πρόσφατα είχε δώσει στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα της Κίνησης που ίδρυσε με την επωνυμία «Ελλάδα Εμείς». Ο κ. Πουλιέζος πάντως ερωτώμενος για την πιθανότητα ανάμιξής του στην πολιτική δήλωσε αυτολεξεί: «Όχι. Προς το παρόν, όχι». Κι αυτό το «προς το παρόν» αφήνει ορθάνοιχτα πολλά παράθυρα στην –κατά τ’ άλλα – δήλωση διάψευσης.  

Άλλος για το ΣΥΡΙΖΑ;
Μετά τα μεγάλα ποσοστά που σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή (σε επίπεδο Κέρκυρας), αλλά και με τα γκάλοπ να του δίνουν συνεχώς προβάδισμα (σε επίπεδο χώρας), οι μνηστήρες πληθαίνουν. Αδιαμφισβήτητη η εκ νέου υποψηφιότητα του νυν βουλευτή Στέφανου Σαμοΐλη, ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για διεκδίκηση με αξιώσεις και δεύτερης έδρας στο νησί. Προβάδισμα, λόγω και της υψηλής δημοφιλίας του, για να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο έχει ο γιατρός Αντώνης Γεωργόπουλος, ο οποίος δεν έχει κρύψει την επιθυμία του να είναι υποψήφιος, ενώ το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φήμες για συζητήσεις και με τον πρώην Δήμαρχο Εσπερίων και δικηγόρο Αλέκο Αυλωνίτη, ο οποίος παρότι δεν είναι μέλος, βρίσκεται πολύ κοντά στην ιδεολογία του κόμματος.

Στο ΚΚΕ διεκδικούν μ’ αξιώσεις έδρα
Την έδρα που κατείχε ο Μπάμπης Χαραλάμπους, διεκδικούν πάλι μ’ αξιώσεις στο ΚΚΕ, αφού θεωρούν ότι η σταθερή θέση του κόμματος, τοπικά, έχει φέρει αποτελέσματα. Φυσικά φαβορί για μια θέση στο ψηφοδέλτιο είναι ο γιατρός και πρώην βουλευτής Μπάμπης Χαραλάμπους, εκτός κι αν είναι άλλες οι αποφάσεις του κόμματος. Προβεβλημένα στελέχη όπως ο γιατρός Θόδωρος Γουλής (επικεφαλής της ΛΑΣΥ στο Περιφερειακό Συμβούλιο) αλλά και ο καθηγητής και συνδικαλιστής Γιάννης Μπορμπότης (το νέο αίμα του κόμματος) έχουν πολλές πιθανότητες να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο, αν και στην Αγ. Σοφίας δεν αρέσκονται να μιλούν για ονοματολογία αλλά για τις θέσεις του κόμματος. Από τους συνεργαζόμενους ο πιο δημοφιλής είναι ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων Σταμάτης Πελάης, που δεν διαφεύγει της προσοχής μας ότι το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε αλλεπάλληλες συναντήσεις και συσκέψεις.

Και οι ΑΝΕΛ κάνουν μεταγραφές
Έντονη κινητικότητα τοπικά για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η είσοδος στη Βουλή θα δώσει στο κόμμα ρόλο ρυθμιστή, αφού είναι κάτι περισσότερο από σίγουρη η συνεργασία τους με το ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης (αν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την εκλογική αναμέτρηση). Έτσι ο Λευτέρης Λιντοβόης, επιχειρηματίας, πρώην αντιδήμαρχος Κερκυραίων ανακοινώθηκε ότι συμμετέχει στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου των ΑΝΕΛ ενώ και ο πρώην Αντιδήμαρχος Ερείκουσας και νυν Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, Σπύρος Αργυρός, προσχώρησε στο κόμμα. 
Την έκπληξη κάνει όμως ένα άλλο όνομα, εκείνο του δικηγόρου Γιώργου Καλούδη, επικεφαλής της παράταξης Επτανησιακή Αναγέννηση και πρώην Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων, ο οποίος φέρεται να είναι ένα βήμα πριν την οριστική συμφωνία να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ. Ο ίδιος ερωτώμενος από το corfupress δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει καμία δήλωση, χωρίς ουσιαστικά να διαψεύδει τα περί συνεργασίας του. «Σε όποια περίπτωση, αν αποφασίσω να συνεργαστώ με κάποιο κόμμα ή να είμαι υποψήφιος θα το ανακοινώσω με συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ», συμπλήρωσε ο κ. Καλούδης.

Εν αναμονή των εξελίξεων, έως το Μάρτιο όλα είναι ρευστά. Η προεκλογική περίοδος μόλις ξεκίνησε καθώς και οι συζητήσεις. Άλλωστε στην πολιτική όλα είναι πιθανά…

>Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη CorfuFreePress.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...