Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Η Τρόικα απαιτεί άρση προστασίας των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων!

http://www.corfupress.com/v3/images/reception01.jpg
Σοκ ή και χαριστική βολή για τον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων που εργάζονται σε εποχιακές επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές της χώρας θα αποτελέσει ενδεχόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης στις νέες απαιτήσεις της Τρόικας.


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, μεταξύ όσων θα τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από την Τρόικα στο Παρίσι αλλά και στη συνέχεια στην Αθήνα, είναι δύο «καυτά» ζητήματα που αφορούν το εργασιακό μέλλον των εργαζόμενων στις ξενοδοχειακές μονάδες.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στο δημοσίευμα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα, η ατζέντα περιλαμβάνεται στα θέματα της διαπραγμάτευσης και ορισμένα από τα σημεία που ζητούν οι δανειστές είναι πιθανό να "δοθούν" ως ανταλλάγματα για να κλείσει η συμφωνία!

Τινάζουν στον αέρα τις υποχρεωτικές επαναπροσλήψεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, η Τρόικα ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει το καθεστώς που αφορά τη δεσμευτική (σήμερα) ανανέωση των εποχικών συμβάσεων 90.000 εργαζομένων στον τουρισμό. Αυτό σημαίνει πως ζητείται η κατάργηση του καθεστώτος προστασίας των εποχικά εργαζόμενων οι οποίο σήμερα, κάθε χρόνο το Φεβρουάριο, προχωρούν σε αιτήσεις επαναπρόσληψης  με την επιχείρηση να είναι υποχρεωμένη να τους πάρει πίσω όταν ξεκινήσει τη λειτουργία της (και, πάντως, όχι αργότερα από τα μέσα Μαΐου) αλλιώς θεωρείται απόλυση με τις προβλεπόμενες από το νόμο αποζημιώσεις και απαγορεύσεις.

Θέλουν και αύξηση του αριθμού των «ασκούμενων» στα ξενοδοχεία!

Η δεύτερη υποχώρηση που απαιτεί η Τρόικα είναι εξίσου σοβαρή και, αν ισχύσει, θα τινάξει στον αέρα τον αριθμό των θέσεων εργασίας στον τουρισμό: ζητείται η αύξηση του ανώτατου ποσοστού των εργαζομένων υπό δοκιμή (δηλαδή των ασκούμενων) στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ήδη σήμερα, παρά το ότι η νομοθεσία επιβάλλει πλαφόν στους δήθεν «ασκούμενους» τους οποίους πολλά ξενοδοχεία χρησιμοποιούν ως κανονικούς εργαζόμενους σε ωράρια και υποχρεώσεις αλλά ασκούμενους στις αποδοχές και τα ασφαλιστικά, σε ορισμένες περιπτώσεις το πλαφόν καταπατάται κατά πολύ. Οι καταγγελίες του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν είναι λίγες...

Κρυφή ατζέντα με αλλαγές – σοκ!

Την «κρυφή» ατζέντα αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος με επίσημα έγγραφα, υπογραμμίζοντας ότι συζητήθηκε μυστικά όλο το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Εργασίας και δόθηκαν απαντήσεις που αφήνουν περιθώρια για πρόσθετες αλλαγές.
Εκτός από τα εξειδικευμένα για τον τουρισμό ζητήματα, η Τρόικα ζητά μεταξύ άλλων κατάργηση της προσαύξησης 75% στο ημερομίσθιο της Κυριακής, επανεξέταση του 40% της αποζημίωσης που παίρνουν όσοι αποχωρούν με σύνταξη και 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, άρση προστασίας απολύσεων για ΑΜΕΑ, περαιτέρω μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...