Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Νέα καταγγελία: Χωρίς γιατρούς το Κέντρο Υγείας Αγ. Μάρκου!

http://www.corfupress.com/v3/images/2014/agios_markos_pandi.JPG
Για τεχνητό πρόβλημα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε λουκέτο το Κέντρο Υγείας Αγίου Μάρκου κάνουν λόγο οι γιατροί του νοσοκομείου, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα με το Θεόδωρο Γαλιατσάτο.


(Στη φωτογραφία: πρόσφατη επίσκεψη της αντιπεριφερειάρχη Ν. Πανδή στο Κ.Υ. Αγίου Μάρκου)


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας να καταγγέλλουν τόσο γραπτώς με ανακοίνωσή τους όσο και δια ζώσης στον Περιφερειάρχη ότι ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κ. Γρηγορόπουλος εκτελώντας την πολιτική της κυβέρνησης, έχει αφήσει το Κέντρο Υγείας να λειτουργεί σήμερα με έναν μόνο γενικό ιατρό και έναν ακόμα παθολόγο που θα συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2015!

«Πλασματικά τα νούμερα»

Η ΕΓΕΣΥΚ καταγγέλλει ότι πρόβλημα, αλλά για την ώρα μικρότερο, υπάρχει και στο Κ.Υ. Αγίου Αθανασίου (Αγρού). Και από τις δύο πρωτοβάθμιες δομές υγείας, έχουν αποσπαστεί ιατροί για να καλύψουν ανάγκες του νοσοκομείου, αφήνοντας όμως ακάλυπτη την πρωτοβάθμια περίθαλψη ουσιαστικά σε όλη την περιφέρεια της Κέρκυρας. 
Επίσης, υποστηρίζουν ότι ο κ. Γρηγορόπουλος επιχειρεί με διαστρέβλωση της πραγματικότητας να εμφανίσει ότι υπηρετούν πολλοί ιατροί στα Κέντρα Υγείας, κάνοντας λόγο για 17 στον Αγρό και 7 με 8 στον Άγιο Μάρκο: «Ξεχνά επίτηδες να αναφέρει ότι από τους 17 γιατρούς στον Άγιο Αθανάσιο (12 οι μόνιμοι) μόνο οι 5 έχουν διοριστεί στο Κέντρο Υγείας και οι υπόλοιποι εργάζονται σε περιφερειακά ιατρεία χωριών όλου του βόρειου συγκροτήματος, ενώ και για τον Άγιο Μάρκο μόνο οι 4 από τους 7 είναι διορισμένοι εκεί και οι υπόλοιποι υπηρετούν σε περιφεριακά ιατρεία»...

«Παράνομες οι αποσπάσεις»

Η διοίκηση του ΓΝΝΚ με απόφασή της έχει αποσπάσει ιατρούς από τα Κέντρα Υγείας του Νοσοκομείου, καθώς και εκεί παρατηρείται τεράστια έλλειψη ιατρών. Ωστόσο, κατά την ΕΓΕΣΥΚ, οι μετακινήσεις αυτές είναι και παράνομες και άστοχες καθώς «οι γενικοί γιατροί βάση νόμου δεν έχουν ρόλο σε δευτεροβάθμια ιδρύματα / νοσοκομεία και πολύ περισσότερο σε νευραλγικά τμήματα όπως το τμήμα επειγόντων. Αντίθετα η παρουσία γενικών ιατρών δίνει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, καθώς ο κόσμος βλέπει τις άσπρες ποδιές, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι αυτοί οι γιατροί βάση των νόμων δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί».

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Οι γιατροί του ΕΣΥ ενημέρωσαν τον Περιφερειάρχη για τα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου αλλά και την πρόσφατη εισήγηση για μείωση των οργανικών θέσεων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως επίκειται στο Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτηση για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας σε όλα τα Επτάνησα, μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις.

Η ανακοίνωση της ΕΓΕΣΥΚ

Με την τακτική του διοικητή του νοσοκομείου Κέρκυρας για τις μετακινήσεις γενικών ιατρών στο νοσοκομείο της περιοχής το ΚΥ Αγίου Μάρκου καταρρέει. Μετά και τις τελευταίες διοικητικές εξελίξεις η παραμονή μόνο ενός ιατρού γενικής ιατρικής ενός παθολόγου (που και αυτός αναμένεται να συνταξιοδοτήθει μέσα στο 2015) στο ΚΥ. Είναι προφανές ότι ένα ΚΥ δεν είναι δυνατό να λειτουργεί με μόνο ένα η δυο ειδικευμένους ιατρούς καθώς και αυτοί λόγω των εφημεριών και των αντίστοιχων ρεπό μετά από 24ωρη εργασία, λείπουν έκαστος τουλάχιστον 7 μέρες κάθε μήνα, ενώ υπάρχουν και οι άδειες που κάθε εργαζόμενος δικαιούται.
Αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται στο ΚΥ Αγίου Αθανασίου όπου οι 5 μόνιμοι γιατροί μετακινούνται ταυτόχρονα πέρα από το νοσοκομείο (δια χειρός Γρηγορόπουλου) ταυτόχρονα με αποφάσεις του υπουργείου και στο πρώην ΙΚΑ/νυν ΠΕΔΥ της πόλης, αλλά και για την κάλυψη των κενών στα διαπόντια νησιά και σε όλα τα περιφεριακά ιατρεία (από τα οποία ο διοικητής του νοσοκομείου έχει επίσης αποσπάσει τους αγροτικούς ιατρούς στο νοσοκομείο). Η κατάσταση στον Άγιο Αθανάσιο σώζεται οριακά λόγω της πρόσκαιρης παρουσίας 3 ειδικευόμενων, αλλά είναι άγνωστη και εκεί η κατάσταση που θα δημιουργηθεί και σε αυτό το ΚΥ τους επόμενους μήνες.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ τα ΚΥ ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, οι παράνομες μετακινήσεις στο νοσοκομείο που διατάσσει ο διοικητής δεν έχουν ουσία. Αυτό γιατί οι γενικοί γιατροί βάση νόμου δεν έχουν ρόλο σε δευτεροβάθμια ιδρύματα/νοσοκομεία και πολύ περισσότερο σε νευραλγικά τμήματα όπως το τμήμα επειγόντων. Αντίθετα η παρουσία γενικών ιατρών δίνει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, καθώς ο κόσμος βλέπει τις άσπρες ποδιές, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι αυτοί οι γιατροί βάση των νόμων δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί.
Το παράδοξο είναι ότι ο διοικητής αντί να καταλάβει που οδηγεί την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τις πράξεις του, βρίσκεται σε άλλη σφαίρα, διατυμπανίζοντας σε συνεντεύξεις του για τεράστιο αριθμό γιατρών στα κετρα υγείας (17 γιατρούς στον Αγ. Αθανάσιο και 7/8 στον Άγιο Μάρκο)
Ξεχνάει φυσικά επίτηδες να αναφέρει ότι από τους 17 γιατρούς που ο ίδιος διατείνεται ότι δουλεύουν στο ΚΥ Αγίου Αθανασίου (12 μόνιμοι στην πραγματικότητα) μόνο οι 5 έχουν διοριστεί στο κέντρο υγείας. Οι υπόλοιποι έχουν διοριστεί σε περιφερειακά ιατρεία ευθύνης του ΚΥ, δηλαδή σε μια περιοχή που καλύπτει το μισό νησί της Κέρκυρας. Αντίστοιχα και στον Άγιο Μάρκο μόνο οι 4 από τους 7 είναι διορισμένοι στο ΚΥ, ενώ οι υπόλοιποι σε περιφεριακά ιατρεία.
Με την ίδια λογική του τσουβαλιάσματος αριθμών θα μπορούσε κάποιος να απαντήσει ότι αφού το νοσοκομείο έχει 90 ειδικευμένους και 40 ειδικευόμενους γιατρούς περίπου, γιατί δεν βρίσκει 4/5 γιατρούς για τα τμήματα στα οποία εντέλει να μετακινούνται γενικοί γιατροί από τα κέντρα υγείας;;;…
Προφανώς όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι.. 
Κανένας δε μπορεί να τσουβαλιάζει ιατρικές ειδικότητες και τεράστιες περιοχές κάλυψης με μπακαλίστικες λογικές που δεν έχουν καμιά ιατρική ουσία. 
Κανένας δε μπορεί να βάζει στο ίδιο τσουβάλι πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας κατά πως τον βολεύει. 
Κανείς δεν μπορεί να οδηγεί στη λειτουργική απαξίωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην περιφέρεια του νησιού, για να παράγει (άγνωστο το τι είδους) έργο στο νοσοκομείο. Κανένας δηλαδη δε μπορεί εντέλει να ασκεί διοίκηση μονάδων υγείας με πρακτικές που διαλύουν κέντρα υγείας και αφήνουν τμήματα του νοσοκομείου χωρίς πραγματική στελέχωση.
Αφού δε το καταλαβαίνει αυτό ο ίδιος ο διοικητής του νοσοκομείου, ας το καταλάβουν όσοι τον διορίσαν σε αυτή τη θέση, απομακρύνοντας τον πριν να είναι αργά για την παροχή δημόσιας υγείας στην Κέρκυρα.
Το Δ.Σ. της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ ν.Κέρκυρας            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...