Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Σύνταξη στα 65 έτη και στο δημόσιο

Σύνταξη στα 65 για άνδρες και γυναίκες προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό στο δημόσιο τομέα που κατατέθηκε στην εθνική αντιπροσωπεία.

Η εξίσωση θα γίνει εντός τριετίας, με το όριο ηλικίας να αναβαίνει στα 52 χρόνια το 2011, στα 55 το 2012 και στα 65 το 2013.
Η εξίσωση αφορά και τις γυναίκες στρατιωτικούς.

Διατηρείται το δικαίωμα να αποχωρούν από την υπηρεσία τους με μειωμένη σύνταξη, όσοι θα είναι 60 ετών το 2013.



Δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Επίσης επιμηκύνεται από δυο σε πέντε χρόνια ο χρόνος διάρκειας του έγγαμου βίου για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας.

Καταργείται το δικαίωμα συνταξιοδότησης των άγαμων ενήλικων θυγατέρων με εξαίρεση τις ανίκανες προς εργασία κι όσες σπουδάζουν.

Από την 1η Αυγούστου θεσπίζεται εισφορά ΛΑΦΚΑ και στο Δημόσιο για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ με συντελεστή από 3 έως 10% ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τις νέες ρυθμίσεις επιχειρείται να γίνει μια βιώσιμη δημοσιονομικά ρύθμιση στο συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, να διαμορφωθεί μια πιο δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των δημοσίων υπαλλήλων και να απελευθερωθούν πόροι από το συνταξιοδοτικό, που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση και λειτουργία ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού και ποιοτικού κοινωνικού κράτους.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, διευκρίνισε ότι το επίδομα που θα αντικαταστήσει την 13η και 14η σύνταξη θα παραμείνει στα 800 ευρώ για όλους τους συνταξιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...