Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Δεν εγκαταλείπει η Τουρκία τις προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ


Οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με στόχο την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσουν νέα ώθηση το Σεπτέμβριο, όταν οι πολίτες της χώρας ψηφίσουν για το πακέτο των Συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, υποστήριξε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις για την αναδιαμόρφωση του δικαστικού συστήματος και για να ελέγχονται οι ένοπλες δυνάμεις από πολιτικά δικαστήρια είναι απαραίτητες για την παραπέρα εμπέδωση της δημοκρατίας στη χώρα του και την βελτίωση των πιθανοτήτων ένταξής της στην ΕΕ.

Το δημοψήφισμα θεωρείται σημαντική δοκιμασία για την κυβέρνησή του.

Επικριτές του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AK) του Ερντογάν διατείνονται ότι επιδιώκει να μειώσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να επιβάλει τον Ισλαμικό νόμο μυστικά, ανατρέποντας τα κοσμικά ιδεώδη που είχε ασπαστεί ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ.

Η Τουρκία είχε υποβάλει αίτημα για ένταξη στο προκάτοχο σχήμα της ΕΕ το 1959. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις προχωρούν με αργό ρυθμό από την έναρξή τους το 2005, κυρίως λόγω του Κυπριακού.

Η Τουρκική ένταξη διχάζει πολλά μέλη της ΕΕ, με τις κεντροδεξιές κυβερνήσεις σε Γερμανία και Γαλλία να εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της μουσουλμανικής χώρας με τα 72 εκατ. κατοίκους.

1 σχόλιο:

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...