Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

"Ξυπνούν και πάλι το φάντασμα της «Τσαμουριάς»"

By "O.Y.K"

"Με θέμα «Τσάμηδων» κινδυνεύει να βρεθεί σύντομα αντιμέτωπη η ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι στην Αλβανία επιχειρούν να αναβιώσουν αλυτρωτισμούς εις βάρος της χώρας μας στο πλαίσιο ενός επικίνδυνου αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.Μέσα από διεργασίες οι οποίες είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, τα δυο κόμματα οποία δημιουργήθηκαν από «Τσάμηδες» και απογόνους τους στην Αλβανία, αποκτούν...



σταδιακά επιρροή στη γειτονική χώρα επενδύοντας στον εθνικισμό, στην ακραία ρητορική και στο όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας».Μετά την προκλητική στήριξη που έχει προσφέρει την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον η διεθνής κοινότητα στην προσπάθεια εθνικής ολοκλήρωσης των Αλβανών και την αποδοχή της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, ο αλβανικός εθνικισμός στρέφεται προς τη Νότιο Σερβία, στα Σκόπια αλλά και προς την Ελλάδα.

Χορεύουν...τσάμικο
Η ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και η ευρωπαϊκή προοπτική της έχουν τροφοδοτήσει την όλο και μεγαλύτερη αλαζονεία του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού.Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και πιο συχνά, σχεδόν καθημερινά, υπάρχουν δημοσιεύματα και τηλεοπτικές εκπομπές στην Αλβανία που προβάλλουν εργολαβικά θέμα «τσάμηδων», ενώ το «τσάμικο» υποθάλπεται από τα επίσημα Τίρανα.«Η «Τσαμουριά» σαν πανεθνική υποχρέωση», «Το «Τσάμικο» απαιτεί ενιαία στάση όχι μονο των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων αλλά και των παραγόντων του Κοσσόβου, των Σκοπίων, του Μαυροβουνίου και της Διασποράς», «Το σλόγκαν ένα έθνος μια στάση που συνέβη στο Κόσσοβο ισχύει για κάθε άλλο εθνικό θέμα που παραμένει άλυτο και κυρίως για την «Τσαμουριά»», είναι ένα απάνθισμα δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, όπου τελετές για τη «γενοκτονία των τσάμηδων» εξελίχθηκαν σε ανθελληνικές εκδηλώσεις.Τα μηνύματα άρχισαν να φθάνουν ήδη από τις εκλογές στην Αλβανία, όταν ξαφνικά ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Σ. Μπερίσα ότι θα συνεργασθεί στις εκλογές με τους τσάμηδες, που αποτέλεσε και έναν από τους λόγους που υποχρέωσαν το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.Τα δύο κόμματα των «τσάμηδων», το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ενότητας PDU με αρχηγό τον βουλευτή Σπετίμ Ιντρίζιί και το Κόμμα για Δικαιοσύνη και Ολοκλήρωση PDI με αρχηγό τον Ταχίρ Μουχεντίνι, παρά τον ανταγωνισμό τους έχουν αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο σε όλη την Αλβανία και έχουν βρει συμμάχους αλβανικά κόμματα στο Κόσσοβο, αλλά και στην αλβανική διασπορά.Δε είναι τυχαίο ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο Σ. Ιντρίζιί συναντήθηκε τόσο με τον Αλβανό πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι όσο και με τον υπουργό Εξωτερικων Ιλίρ Μέτα, με τους οποίους συζήτησε τρόπους προβολής και ένταξης του θέματος «Τσαμουριάς» στην ατζέντα της επίσημης αλβανικής πολιτικής.Ο ίδιος ο κ. Ιντρίζι, ο οποίος ορίστηκε από τη κυβέρνηση ως μέλος της αλβανικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι έχει προσληφθεί βρετανικό νομικό γραφείο ειδικευμένο για τέτοιες υποθέσεις ώστε να στηρίξει νομικά την υπόθεση των «τσάμηδων» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

ethnos"

http://troktiko.blogspot.com/2010/07/blog-post_6295.html

2 σχόλια:

  1. 8a mas ta paroun ola,3upniste grigora na tous dio3oume olous .parteto ligo patriotika! den einai kako na eisai patroitis kai na paleueis gia afto,sas diavevew!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗ;; ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ Ή ΒΛΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗ;; ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΨΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΚΟΜΠΛΕΞ ΚΑΙ ΕΝΟΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΗΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...
    Η ΑΓΝΟΙΑ, Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΧΕΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΠΑΡΑΛΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΝΟΥΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...