Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Κουτσουρεμένη η ψηφιακή τηλεοπτική μετάβαση, λόγω... καιρού

Λόγω καιρικών συνθηκών τις τελευταίες ημέρες, η ψηφιοποίηση του τηλεοπτικού σήματος στην περιοχή μας ολοκληρώθηκε μόνο.... στο μισό, αφού αφενός τα κρατικά κανάλια αλλά και τα δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής δεν ενεργοποιήθηκαν.


Συγκεκριμένα, το βράδυ της Παρασκευής 10 λεπτά πριν από τις 12, διεκόπη η αναλογική εκπομπή των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και οι ψηφιακοί πομποί στον Παντοκράτορα άνοιξαν περίπου στις 01:20. Ωστόσο, τα κρατικά κανάλια , το κανάλι της Βουλής, το ΡΙΚ και η επίγεια αναμετάδοση των δορυφορικών (BBC, Euronews κλπ.) θα παραμείνει αναλογική μέχρι την Τρίτη οπότε και θα ολοκληρωθεί το switch off στην περιοχή μας και θα μεταδίδονται από τους διαύλους 29 και 37.
Η καθυστέρηση στα κρατικά κανάλια αφορά μόνο τα κέντρα εκπομπής του Παντοκράτορα και του Αίνου στην Κεφαλονιά, ενώ σε όλες τις άλλες περιοχές στη ΒΔ Ελλάδα (Λιγγιάδες, Ακαρνανικά, Κλεισούρα κλπ.) η μετάβαση ολοκληρώθηκε για όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα, κρατικά, ιδιωτικά και τοπικά.


Σκιερές περιοχές


Πρώτες αναφορές, σύμφωνα με πληροφορίες, κάνουν λόγο για μεμονωμένες περιοχές οι οποίες δεν λαμβάνουν επαρκώς το ψηφιακό σήμα, κυρίως σε σημεία της ΒΑ Κέρκυρας αλλά και στο νότο, σε «σκιερά» σημεία στα νοτιοδυτικά του νησιού.
Άλλωστε, ο ίδιος ο χάρτης με τα «τυφλά» σημεία που έδωσε την περασμένη εβδομάδα στη δημοσιότητα μέσω της σελίδας της η DIGEA, πολλά χωριά και συνοικίες εμφανίζονται ως «λευκές ζώνες» (στην πραγματικότητα μαύρες ζώνες) όπου δεν παρέχεται ψηφιακή κάλυψη.
Μέσα σε αυτές, συμπεριλαμβάνεται η Κασσιώπη, το Γιμάρι, ο Άγιος Μάρκος, ο Άη Γόρδης, η Στρογγυλή, τα Χλομοτιανά, ο Παραμόνας, τα Δαφνάτα και πολλές περιοχές ακόμα, οι οποίες βρίσκονται στη «σκιά» όλων των διαθέσιμων κέντρων εκπομπής (Παντοκράτορας, Παλαιοκαστρίτσα, Ηγουμενίτσα ή Ακαρνανικά...).


Ποια κέντρα εκπομπής δεν έχουν ενεργοποιηθεί


Όσον αφορά τα ιδιωτικά κανάλια, η ψηφιακή μετάβαση ολοκληρώθηκε στα κέντρα εκπομπής στα Ακαρνανικά, τον Αίνο, τις Λιγγιάδες στα Γιάννενα, στο Μεταξά, την Κλεισούρα και την Κέλλη.
Σύμφωνα με τη Digea, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, τα υπόλοιπα 22 κέντρα εκπομπής του 5ου περιοχικού switch-off  της χώρας (από Κέρκυρα έως Φλώρινα και από Κεφαλονιά έως Αγρίνιο) θα ενεργοποιηθούν σταδιακά με ψηφιακό σήμα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Πρόκειται για τα κέντρα εκπομπής:
Παλαιοκαστρίτσα και Ρόδα  (Κέρκυρα)
Ηγουμενίτσα και Ψάκα  (Θεσπρωτία)
Αμφιλοχία, Καναλάκι, Κορφοβούνι και Λάκκα Σούλι  (Ακαρνανικά)
Ιθάκη και Φυτείες (Αίνος)
Άγιος Αθανάσιος και Πύλη  (Φλώρινα)
Βουνάσα, Υδατόπυργος και Τσοτύλι  (Μεταξάς Κοζάνης)
Ασπράγγελοι, Πολύγυρος, Γρανιτσοπούλα, Κατάρα, Δελβινάκι, Βασιλικό και Φαρμακοβούνι (Ιωάννινα)


Ποια ψηφιακά κανάλια εκπέμπουν


Όσον αφορά τη μετάβαση στο κέντρο εκπομπής Παντοκράτορας, πάντως, προβλήματα δεν υπήρξαν. Οι δέκτες «είδαν» ψηφιακό σήμα αρκετή ώρα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ενώ εμφανίστηκαν με ισχυρό σήμα τα 8 πανελλαδικής εμβέλειας ιδιωτικά (Mega, ANT1, ALPHA, Makedonia TV, Art, Star. Epsilon και ΣΚΑΙ) αλλά και τα τοπικής / περιφερειακής εμβέλειας: εκτός από τα δύο κερκυραϊκά, βλέπουμε πλέον (με λιγότερο ισχυρό σήμα, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις) Ήπειρος 1, Βήμα TV και Ιωάννινα TV (αν και το τελευταίο, το μεσημέρι της Παρασκευής για κάποια ώρα δεν είχε σήμα), το Αχελώος TV από το Αγρίνιο (με αρκετά «σπασίματα», τουλάχιστον, σε δέκτες αναγνωστών μας) και το ART TV από την Άρτα. Η συχνότητα του Kosmos tv (μουσικό μη ενημερωτικό Ιωαννίνων) για την ώρα διαθέτει μόνο «μπάρες» και είναι άγνωστο αν και πότε τελικά οι ιδιοκτήτες του θα προχωρήσουν στην ψηφιακή μετάβαση, η οποία είναι μεν υποχρεωτική, μπορεί ωστόσο να καθυστερήσει μερικούς μήνες ακόμα με πρόσφατη απόφαση.


Συνεχίζει ο ΑΝΤ1 αναλογικά από του Τρουμπέτα!


Ας σημειωθεί ότι, όσον αφορά την αναλογική μετάδοση ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην Κέρκυρα, με αναλογική εκπομπή συνεχίζει κανονικά η δεύτερη συχνότητα του ΑΝΤ1, από το «ανεπίσημο» κέντρο εκπομπής που έχει στήσει στην περιοχή Τρουμπέτα. Η εν λόγω συχνότητα δεν είναι επίσημη και είναι άγνωστο για πόσο θα συνεχιστεί η εκπομπή αυτή.

link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...