Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Την άλλη Παρασκευή κλείνει η αναλογική, έρχεται η ψηφιακή TV στην Κέρκυρα!

Με καθυστέρηση περίπου ενός μηνός, καταφτάνει η περίφημη ψηφιακή τηλεόραση στην Κέρκυρα με... πολλά ερωτηματικά ως προς την πληρότητα της κάλυψης αλλά και απουσία σχετικού χάρτη στην ιστοσελίδα της Digea…



Αντί του τέλους Νοεμβρίου όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, το ψηφιακό “switch off”, δηλαδή ο τερματισμός της εκπομπής αναλογικής τηλεόρασης με τη μετατροπή του σήματος αποκλειστικά σε ψηφιακό, στην περιοχή της Κέρκυρας (αλλά και στη Λευκάδα, τη θεσπρωτία, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, το Αγρίνιο, την Κεφαλονιά και την Άρτα που συμπεριλαμβάνονται στη γεωγραφική περιοχή κοινής εκπομπής με το νησί) θα γίνει στις 19 Δεκεμβρίου (στις 2 μετά τα μεσάνυκτα), έξι ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.
Αυτό σημαίνει, εκτός του ότι πολλά από τα... διαθέσιμα χρήματα για δώρα θα πάνε αναγκαστικά για την προμήθεια συσκευών αποκωδικοποίησης του ψηφιακού σήματος για τις παλιές τηλεοράσεις στα κερκυραϊκά νοικοκυριά, ότι αν λάβει κανείς υπ΄ όψιν τα προβλήματα στις άλλες περιοχές του switch off ενδέχεται πολλές περιοχές της Κέρκυρας να μείνουν τις γιορτές χωρίς τηλεοπτικό σήμα!

Χάρτη δεν έδωσαν στη δημοσιότητα ακόμα...

Ερωτηματικά δημιουργούνται για το ότι στην ιστοσελίδα της Digea, υπάρχει χάρτης κάλυψης μόνο για τη γεωγραφική περιοχή της Φλώρινας - Κοζάνης στην οποία γίνεται παράλληλα η μετάβαση, αλλά όχι για τη δική μας περιοχή. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η κυβέρνηση ενέδωσε στο αίτημα της ιδιωτικής εταιρίας για μείωση των «μικρών» κέντρων εκπομπής κατά τα 2/5 του αρχικού αριθμού για να κάνει οικονομία στην Digea, δημιουργεί φόβους για «μαύρες τρύπες» στην άρτια κάλυψη με ψηφιακό σήμα ορισμένων περιοχών.

Τα προβλήματα στην Εύβοια

Οι ανησυχίες... εντείνονται από την πρόσφατη εμπειρία της ψηφιακής μετάβασης στη Βόρεια Εύβοια (αλλά και οι παλαιότερες σε Θεσσαλονίκη και Αττική, όπου και εκεί υπήρξαν μεγάλα προβλήματα).
Στην Εύβοια, μάλιστα, όπως ανέφερε ακόμα και ο κυβερνητικός βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου σε ερώτησή του στη Βουλή, ολόκληρες περιοχές της Βόρειας - Βορειοκεντρικής Εύβοιας όχι μόνο δεν έχουν ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, αλλά πλέον ούτε καν αναλογικό!

Ποια κανάλια θα εκπέμπουν, που

Στην Κέρκυρα, θα εκπέμψουν τα εξής κανάλια:
•    Δημόσια τηλεόραση, Βουλή, ΡΙΚ, δορυφορικά (BBC News, RAI, Euronews κλπ.) στους διαύλους (κανάλια) 29 και 37 στην μπάντα των UHF.
•    Τα εθνικής εμβέλειας ιδιωτικά κανάλια (Mega, ANT1, Star, Alpha, Skai, Epsilon, Art και Μακεδονία TV) από τους διαύλους 30 και 34.
•    Τα τοπικά κανάλια περιφερειακής εμβέλειας (Corfu Channel, Start Channel, ART TV Άρτας, Αχελώος TV Αγρινίου, ITV Ιωαννίνων, Ήπειρος 1 Ιωαννίνων, Kosmos Ιωαννίνων και Βήμα TV Ιωαννίνων) θα εκπέμψουν από τους διαύλους 54 και 56.

Πέντε τα (προγραμματισμένα) δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα, εκτός από το βασικό κέντρο εκπομπής μεγάλης ισχύος που θα παραμείνει στον Παντοκράτορα, θα δημιουργηθούν δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής στην Κασσιώπη (με πομπούς στο Κάστρο), στη Ρόδα (με πομπούς στο λόφο), στην Παλαιοκαστρίτσα (με πομπού στους Λάκωνες), στην περιοχή του Τρουμπέτα (που σήμερα εκπέμπει από εκεί τηλεοπτικά μόνο η δεύτερη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1) και στο Χλομό.
Ωστόσο, ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι όλα τα δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από την αρχή του Switch Off την άλλη εβδομάδα.
Μάλλον κακός οιωνός είναι ότι η Digea στο site της δεν περιλαμβάνει τα δευτερεύοντα κέντρα εκπομπής της Κασσιώπης και του Τρουμπέτα, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι, τουλάχιστον στην Κασσιώπη, πρόσφατα εγκαταστάθηκαν ψηφιακοί πομποί...

Στην υπόλοιπη περιοχή

Τοπικά κέντρα εκπομπής μικρής ισχύος για την κάλυψη αναγκών σε περιορισμένες γεωγραφικές ενότητες, έχουν προγραμματιστεί να λειτουργήσουν επίσης στις εξής περιοχές της ΒΔ Ελλάδας:
Για τη Θεσπρωτία, στην γωνία της Ηγουμενίτσας, τα Σύβοτα, τον Παραπόταμο, την Ψάκα Σουλίου, το Σεβαστό, την Παραμυθιά, το Νεοχώρι Σουλίου, το Πολύδροσο τη Φροσύνη, τα Πηγάδια, το Φαρμακοβούνι Φιλιατών και την Κεραμίτσα.
Στην Πρέβεζα, θα δημιουργηθούν κέντρα εκπομπής στο Καναλάκι, το Λειβαδάρι, το ύψωμα του Άη Λιά στη Φιλιππιάδα, το Δεσποτικό της Κλεισούρας, στην Κυψέλη, τη Γλυκή και το Πολυστάφυλο.
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκτός από το κεντρικό κόμβο εκπομπής που υπάρχει στο βουνό των Ακαρνανικών (με καλή λήψη και από μεγάλο μέρος της νότιας Κέρκυρας και των Παξών), θα στηθούν επίσης μικρότερα κέντρα στην Αμφιλοχία, τον Άη Λιά Αγρινίου, το Θερμό κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...