Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

"Πέφτουν οι μάσκες". Αύξηση στα τέλη σε όλη την Κέρκυρα... πλην πόλης

Φουσκωμένα έως και 150% τα τιμολόγια στον τέως Δήμο Κασσωπαίων

Εξορθολογισμός βαφτίστηκε η αύξηση των τελών που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Κέρκυρας. Οι αυξήσεις ισχύουν για όλη την Κέρκυρα, πλην της πόλης όπου επέρχεται μείωση.

Την σχετική εισήγηση έκανε το βράδυ της Πέμπτης 4/12/2014 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Αναστασόπουλος, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εξορθολογισμό καθώς υπήρξαν αδικίες στο παρελθόν με την πόλη της Κέρκυρας να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των τελών και την ύπαιθρο να πληρώνει (σε αρκετές των περιπτώσεων) ελάχιστα τέλη. Υπήρξαν Δήμοι που προέβησαν σε αναθεώρηση των τελών για τελευταία φορά το 1995, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος, παρουσιάζοντας την εισήγησή του που στηρίχτηκε σε στοιχεία τόσο της υπηρεσίας του όσο και της Δ/νσης Χωροταξίας του Δήμου Κέρκυρας.

Οι αστοί...
Έτσι οι κατοικούντες στην πόλη της Κέρκυρας μετά τη μείωση των τελών θα πληρώνουν δημοτικά τέλη (μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ) 1,70 ευρώ ανά τετραγωνικό ανά έτος αντί 1,97 ευρώ που πλήρωναν έως σήμερα. Η τιμή αυτή αφορά την οικιακή χρήση, ενώ τα ξενοδοχεία και καταλύματα από 5,79 ευρώ καλούνται εφεξής να πληρώνουν 5 ευρώ.
Όσον αφορά στα καταστήματα χωρίζονται σε αυτά που βρίσκονται σε κύριους άξονες και θα πληρώνουν 5 ευρώ και σε εκείνα που βρίσκονται σε δευτερεύοντες οδούς και θα πληρώνουν 3,5 ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε διαχωρισμός καταστημάτων και άπαντες πλήρωναν 5,79 ευρώ. Η μείωση των τελών επεκτείνεται και εκτός πόλης στα διοικητικά όρια του πρώην Δήμου Κερκυραίων, όπου μειωμένα τιμολόγια θα δουν και οι κάτοικοι της Αλεπούς, των Καναλίων και των Ευρωπούλων με τα ξενοδοχεία να πληρώνουν 5 ευρώ και οι οικίες 1,10 ευρώ.

...και οι χωρικοί
Αντιθέτως στα χωριά της Κέρκυρας τα τιμολόγια θα έρθουν φουσκωμένα, σε κάποιες περιπτώσεις (όπως αυτής του πρώην Δήμου Κασσωπαίων) έως και 150%! Συγκεκριμένα για οικιακή χρήση το τιμολόγιο θα ανέλθει στα 0,85 ευρώ ανά τετραγωνικό ανά έτος, ενώ τα καταστήματα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τουριστικών και μη περιοχών. Στην πρώτη περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν 2,5 ευρώ το τετραγωνικό και στη δεύτερη 2 ευρώ. Στα 4 ευρώ, τέλος, ορίζεται η τιμή του τετραγωνικού για τα ξενοδοχεία αδιακρίτως περιοχής.

Πρόβλεψη για ευπαθείς ομάδες
Τέλος ο κ. Αναστασόπουλος ανακοίνωσε σημαντικές διευκολύνσεις για τους μη δυνάμενους συμπολίτες (άνεργους κλπ.), 50% μείωση στα τέλη για τα ΑμΕΑ και τους πολύτεκνους, ενώ για τους διαμένοντες στο Τεμπλόνι – περιοχή που φιλοξενεί το ΧΥΤΑ – θα δοθεί ως ανταποδοτικό όφελος μείωση τελών 80%.

Αναστασόπουλος: Λάβαμε υπόψη μας πολλές παραμέτρους 
Ο κ. Αναστασόπουλος, στην αναλυτική εισήγησή του, έκανε λόγο για προσπάθεια ανακούφισης των καταστημάτων, πολλά από τα οποία είναι κλειστά, στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ εξήγησε ότι η τιμή των τελών για τα ξενοδοχεία της πόλης δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη εξαιτίας του νόμου που ορίζει στο 1/3 τη διαφορά με το οικιακό τιμολόγιο. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι η υπηρεσία είναι ενιαία και πρέπει να γίνει εξορθολογισμός» τόνισε, εξηγώντας ότι για τον υπολογισμό των τελών ελήφθησαν υπόψη στοιχεία όπως οι αποστάσεις, το κόστος της αποκομιδής και ο αριθμός των κάδων ανά περιοχή. Τέλος υπενθύμισε ότι υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση σε απορρίμματα κατά τη θερινή περίοδο από τη λειτουργία των ξενοδοχείων και καταλυμάτων των τουριστικών περιοχών, όπου ο όγκος τους τριπλασιάζεται. 
Της εισήγησης Αναστασόπουλου υπεραμύνθηκαν με τοποθετήσεις τους τόσο οι αντιδήμαρχοι Κώστας Παυλίδης και ΓιώργοςΚαρύδης όσο και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Κάνετε αυξήσεις και τις βαφτίζετε εξορθολογισμό, τόνισε από την παράταξη Υδραίου η Φανή Τσιμπούλη προσθέτοντας ότι σε όλες τις περιοχές των πρώην Δήμων επέρχονται σοβαρές αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια. Η Μερόπη Υδραίου επεσήμανε δε ότι καθώς δεν υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην εγκριθεί η αύξηση από την Αποκεντρωμένη, κάτι που είχε συμβεί και επί Δημαρχίας Τρεπεκλή σε προσπάθεια αύξησης των τελών ύδρευσης. Τέλος η παράταξη Υδραίου ζήτησε να μάθει ποιοι θεωρούνται στεγασμένοι και ποιοι μη στεγασμένοι χώροι, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει μεγάλο ερωτηματικό ως προς αυτό το σκέλος. «Ζητάτε αυξήσεις αναμένοντας εισροή 983.000 ευρώ στα ταμεία σας. Αυξήσεις κάνετε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής ζήτησε να γίνει εμβαδομέτρηση των χώρων που χρησιμοποιούν – κυρίως – μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει πρώτα να εξεταστεί αυτή η παράμετρος και μετά οι αυξήσεις καθώς οι εποχές είναι δύσκολες. Μας είχε απασχολήσει το θέμα και είχαμε αποφασίσει να το πράξουμε, δήλωσε ο κ. Τρεπεκλής προσθέτοντας ότι υπάρχουν αστοχίες στην προσέγγιση του θέματος και θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση.
Από τη ΛΑΣΥ ο Βασίλης Αρμενιάκος δήλωσε ότι «οι δημότες δεν έχουν προσδοκίες από το Δήμο γιατί γνωρίζουν τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στην Αυτοδιοίκηση αλλά προσεύχονται να μην προστεθούν κι άλλα προβλήματα στη ζωή τους», κατηγορώντας τη δημοτική αρχή Νικολούζου ότι δεν έχει καμία διαφορά από την προηγούμενη δημοτική αρχή. «Στην εισήγησή σας παίρνετε τη λογική που είχε επικρατήσει στην επιβολή τελών στο Δήμο Κερκυραίων και προσπαθείτε να την εφαρμόσετε σε όλη την Περιφέρεια», τόνισε.

Μικροεντάσεις
Δεν έλειψαν και οι μικροεντάσεις αφενός με την Μερόπη Υδραίου να ανταλλάσει αιχμές τόσο με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και με τους αντιδήμαρχους Γιώργο Καρύδη και Νίκο Αναστασόπουλο και αφετέρου μεταξύ της παράταξηςΧαραλάμπους και του κ. Αναστασόπουλου κατά τη διάρκεια της εισήγησης του δεύτερου.
Η κα. Υδραίου ζήτησε απόσυρση του θέματος, ο Δήμαρχος τελικά δεν έκανε δεκτό το αίτημα και τελικά η εισήγηση Αναστασόπουλου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Υπέρ ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και κατά όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η γνώμη μας
Πέραν του γεγονότος ότι δεν είναι δυνατό ύπαιθρος και πόλη να πληρώνουν το ίδιο καθώς οι κάτοικοι των χωριών δεν απολαμβάνουν των προνομίων των κατοίκων της πόλης (συχνότερη αποκομιδή, καλύτερος φωτισμός κλπ.), υπάρχουν και κάποια ερωτήματα που δεν μπορεί να μην κατατεθούν. Ζήτησε και αν ναι, έλαβε υπόψη του ο Δήμος Κέρκυρας απόψεις και θέσεις Τοπικών Συμβουλίων ανά περιοχή; Ζήτησε και αν ναι, έλαβε υπόψη της η δημοτική αρχή τις απόψεις φορέων για τις ιδιαιτερότητες περιοχών του νησιού; (π.χ. του Ορεινού Όγκου). Πως μπορεί να αποτιμάται σχεδόν το ίδιο για την Υπηρεσία Καθαριότητας ένα κατάστημα της περιοχής του Σιδαρίου (για παράδειγμα), το οποίο θα κληθεί να πληρώσει 2,5 ευρώ το τετραγωνικό, με ένα καφενείο στους Σγουράδες ή την Κρήνη, που θα κληθεί να πληρώσει 2 ευρώ; Θα έπρεπε να γίνει πιο προσεκτική προσέγγιση για τους μικροεπαγγελματίες των χωριών που στην κυριολεξία φυτοζωούν καθώς και πιο λεπτομερή καταγραφή κάθε περιοχής ξεχωριστά. Με τις ιδιαιτερότητες και τα προβλήματα. Γιατί, όπως είναι γνωστό, δεν έχουν ανάγκη μόνο τα μαγαζιά στην πόλη. Υπάρχουν και χωριά, με μεγαλύτερες και σοβαρότερες ανάγκες. Αν δηλαδή, θέλουμε να διατηρήσουμε τα χωριά μας ζωντανά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όλα τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα. Εκτός από τα υβριστικά. Οσα σχόλια περιέχουν ονόματα θα σβήνονται άμεσα. Μην κάνετε το κόπο να γράφετε υβριστικά σχόλια για συγχωριανούς μας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...